Hur fungerar psykoterapi över nätet? Vad ska man tänka på inför första samtalet och vad är skillnaden på psykoterapi och annan terapi? Det finns många frågor man som intresserad kan ställa sig inför ett möte med oss. Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna.
Vem kan bli hjälpt av Psykoterapi Online?
Psykoterapi Online vänder sig till dig med tillfälliga bekymmer. Dessa bekymmer kan bero på exempelvis ett dödsfall, ett förlorat jobb, en separation eller liknande som visar sig i ångest, nedstämdhet eller depression. Psykoterapi Online kan då ge konfidenten möjlighet till att lätta på trycket, prata av sig och förhoppningsvis upptäcka nya tankar och idéer.
Psykoterapi Online vänder sig inte till dig med allvarliga problem som pågått under en längre tid. Då hänvisar vi i stället till sjukvården vid den plats där du befinner dig.
Vad finns det för fördelar med just onlineterapi?
Det finns flera fördelar med onlineterapi. Bland annat innebär det minskade resor, inga resekostnader och att du kan använda din tid på ett mer effektivt sätt. Onlineterapi innebär också ett lägre klimatavtryck som följd av ett minskat resande.
Det är också fördelaktigt för dig som bor på landsbygden och har en lång väg till närmaste psykoterapeut. Du kanske bor på en mindre ort och är mån om sekretessen och att dina samtal stannar mellan dig och psykoterapeuten. Att samtala med en psykoterapeut som befinner sig på en annan ort kan därför kännas tryggare.
Om du är svensktalande och befinner dig utomlands kan det vara extra värdefullt med en psykoterapeut som pratar ditt modersmål.
Onlineterapi kan innebära en lägre mental eller fysisk tröskel för dig att ta kontakt med en psykoterapeut. Det kan handla om att du lider av social fobi eller har någon typ av funktionsnedsättning som gör att du har svårt att ta dig från hemmet. Psykoterapi på nätet ger fler människor möjlighet att samtala med en legitimerad psykoterapeut.
Vad ska man tänka på inför onlineterapi?
Det första samtalet kräver egentligen inte några särskilda förberedelser från din sida. Men det kan vara värdefullt att försöka formulera för dig själv vad det är för bekymmer du har och vad du vill få hjälp med. Det underlättar i första samtalet med psykoterapeuten för att kunna komma underfund med det bästa upplägget.
Det kan också vara bra att fundera över hur du vill att samtalen ska genomföras. Vad passar dig bäst, chatt, telefon, brev eller videosamtal?
Genom att boka in ett samtal med Psykoterapi Online förbinder du dig inte till några fler kommande samtal.
Vad händer under det första samtalet?
Under det första samtalet får du berätta för psykoterapeuten om dina upplevda bekymmer och vad som efterfrågas för hjälp. Psykoterapeuten gör då en bedömning om psykoterapi och onlineterapi är lämpligt för just dig och dina bekymmer. Du får också möjlighet att känna in om just den valda psykoterapeuten upplevs som värdefull att samtala med.
Om det känns bra för båda parter planeras ytterligare samtal in. Hur ofta samtalen sker och i vilken form kan förändras med tiden. Ofta vill en konfident samtala med psykoterapeuten mer regelbundet i början för att sedan prata med större tid emellan. Ibland kan ett samtal vara tillräckligt.
Som konfident binder du inte upp dig över en längre period och samtalen kan avslutas utan bindningstid.
Vad är det för skillnad på terapi och psykoterapi?
Det finns mängder av olika terapiformer, men i psykoterapi står orden och samtalet i fokus. Att få möjlighet att samtala och sätta ord på sina tankar och känslor kan innebära lättnadskänslor och leda till förändring.
I psykoterapi talas det ofta om en så kallad ”talkur”. I första steget handlar det om att ”lätta på trycket” och sätta ord på det man känner. Bara det kan många konfidenter uppleva som befriande.
Ofta kan man tro att ens känslor och tankar på något sätt är onormala. Men genom att samtala med en psykoterapeut kan man förstå och känna sig mindre ensam. I det andra steget kan man genom att samtala med en psykoterapeut få nya perspektiv och känslor. I det tredje steget handlar det om att förändra sig själv och sitt beteende. Det kan möjliggöras genom de första två stegen.
Skriver ni ut några mediciner?
Nej, Psykoterapi Online skriver inte ut någon medicin. Psykoterapi innebär att samtalet och språket är i fokus och det är dessa redskap vi arbetar med. Ibland kan psykoterapeuten föreslå en hälsoundersökning för att utesluta andra typer av problem som kan vara en orsak till att man mår dåligt.
Om du som konfident känner ett behov av medicin får du vända dig till sjukvården.
Vad krävs för att bli en legitimerad psykoterapeut?
Psykoterapeut är en skyddad yrkestitel vilket innebär att endast legitimerade psykoterapeuter, samt de under utbildning, får använda sig av titeln. En sådan legitimation utfärdas av Socialstyrelsen. En legitimation är en slags kvalitetsgaranti som kräver utbildning och att arbetet bedrivs seriöst och vetenskapligt.
För att bli en legitimerad psykoterapeut behövs en flerårig påbyggnadsutbildning. För att bli antagen måste den sökande ha en grundutbildning i ett människovårdande yrke och relevant yrkeserfarenhet. De flesta legitimerade psykoterapeuter i Sverige är i grunden psykologer, socionomer, läkare, sjuksköterskor eller präster.
Kontakta oss